Куба – полезни съвети и информация - Съвети - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Куба – полезни съвети и информация
Автор: Мария Ангелова

Всичко, което трябва да знаете за Куба преди да заминете към карибския остров - визова информация, ваксини, пари, магазини, телефони и др.

Виза за Куба - Входната виза за Куба е покрита от вашия туроператор и се получава на летището, преди да се качите на самолета за Куба. По принцип цената на визата е 25 долара и е валидна за туристически престой до 4 седмици (с възможност за удължаване за още толкова). Важно е да знаете, че на излизане от страната се заплаща такса за напускане в размер на 25 конвертируеми песо – само в конвертируемо песо и само в брой, на каса на летището.

Ваксини за Куба - Не се изискват никакви ваксини. Тъй като климатът е влажен, може да си носите репелент срещу комари, но дори и да нямате, ухапванията им не са опасни.

Пари в Куба - Валутата в Куба първоначално може да ви се стори малко объркваща, тъй като в обращение са два вида кубинско песо. Кубинското песо (цени в CUР) е валутата, в която местните хора получават заплатите си и с която можете да си купите ограничен брой стоки като хляб и зеленчук. Ако искате обаче да седнете в кафене, да пазарувате в супермаркет или да платите на такси, ви трябва другата валута - конвертируемо песо (CUС). CUC e вързана 1 към 1 към американския долар. В средата на 90-те години доларът е забранен в Куба, поради което не можете да пазарувате в долари в страната, а при обмяната им в кубинско песо ви удържат 10% такса. Затова най-добре си носете евро, чийто курс е около 1,30 кубинско конвертируемо песо за 1 евро (или 1 конвертируемо песо е около 75 стотинки).

Връзката между конвертитуемото песо и кубинското песо пък е 1 CUС = 24 CUР. Ако видите цена в CUС, смятайте добре и изисквайте рестото си, защото често просто ще ви превърнат всичко 1 към 1 в конвертируемо песо, което означава, че сте измамени 24 пъти в цената. Ако отивате като турист в Куба, най-добре си вземете евро и в самата Куба обменете в конверируемо песо (CUC).

Обменяйте пари само в официалните обменни бюра, в банките или в хотелите. Никога не обменяйте пари на улицата, където измамите са често срещани. През ноември 2013 г. кубинското правителство обяви, че смята поетапно да извади от употреба конвертируемото песо, но засега то все още е в пълно обращение.

Градски транспорт и такси в Куба – Градският транспорт в Куба не е с особено надеждно разписание, а самите автобуси са стари и претъпкани. По-бързо и лесно е да вземете такси. Такситата в Куба са два вида – държавни (със синя табела на регистрационния номер) и частни (всички останали). Държавните таксита имат броячи и плащате според показанията му. При частните таксита преди да се качите, спазарете цената. За да разберете колко да спазарите, попитайте в хотела си колко горе-долу излиза такси до желаната от вас дестинация. От сумата, която ви кажат, свалете 2-3 песо. Много от таксиметровите шофьори в Хавана освен превоз предлагат и обиколка на града с коментар за местните забележителности, особености и нрави. Тук отново трябва да се пазарите за цената.

В големите градове се движат и туристически автобуси (червени, двуетажни), на които можете да се качвате и слизате неограничено в рамките на деня за 5 конвертируеми песо. Отскоро по улиците се движи и т.нар. кокотакси – жълти открити превозни средства, чиято форма наподобява тази на кокосов орех.

Времето в Куба – В Куба има два сезона – сух и влажен. Подходящ за туристически посещения е периодът от ноември до април, когато температурите са по-ниски (24-30 градуса), а валежите са минимални. Влажността на въздуха е висока.

Пури в Куба – Най-известната марка кубински пури е Cohiba, тя е и най-скъпата. Купувайте пури само от веригата държавни магазини Casa del Habano или официалните магазини за кубински изделия, където качеството е гарантирано. Ако някой се опитва да ви продаде пура на улицата, вероятно е фалшива или много нискокачествена, дори привидно да има всички отличителни белези на оригиналните. Имайте предвид, че можете да изнесете безмитно до 50 броя тютюневи изделия от Куба (т.е. 50 къса цигари или 50 пури, или 50 пурети). Всичко останало трябва да декларирате.

Кубински ром – Най-известната марка, за която ще чуете много истории и се продава навсякъде, е „Хавана Клуб“. Има няколко исторически бара в Хавана, свързани с миналото на кубинския ром и популярни коктейли като Дайкири и Мохито. Имате право да изнесете свободно до 1,5 литра (две стандартни бутилки) алкохол от Куба.

Сувенири и магазини в Куба – В Куба едно от малкото неща, които можете да си купите (освен ром и пури), са сувенири. Продават се всякакви предмети от дърво, картини, изделия от кожа (Куба е известна с висококачествените си кожи от повече от 400 години), бижута от семената на тропически растения, магнити, картички, книги. Имайте предвид, че имате право да изнесете свободно картини с размер до 40х40 см. За всяко по-голямо произведение на изкуството ви е нужен сертификат от Министерството на културата, който в повечето магазини ще ви предоставят при покупка. Не забравяйте да го поискате, защото иначе може да имате проблеми на границата. Освен това нямате право да пренасяте дървени и керамични статуетки и картини в ръчния си багаж в самолета – те трябва да са задължително в чекирания багаж (иначе ще ви ги конфискуват).

Магазини за обувки, дрехи и техника почти няма. Често местните хора изминават повече от 100 км, за да си купят обувки или дреха. Наскоро в центъра на Хавана отвориха врати няколко магазина на световни марки за дрехи.

Интернет в Куба - Може да се каже, че намирането и използването на интернет в Куба е мисия с повишена трудност. В заведенията няма wi-fi, в хотелите обикновено има кибер-кафе (в 5-звездните може да има и безжична връзка), като цените са от порядъка на 5 долара за половин час. Връзката е бавна, много сайтове са блокирани.

Телефони в Куба - Мобилното покритие в градовете е добро. В Куба има един-единствен мобилен оператор - Cubacel. 

Вече ви се ходи в Куба? 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Съвети
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин