неделя, 24 април 2011 г.

Историята на Танго

Историята на Tанго е много колоритна, както и самия танц - произтичащ от народните танци и милонга, съдържащ множество културни влияния.


Надявам се с тази публикация да добиете една обща представа за историята на танца, като не претендирам, че информацията в нея е изчерпателна. За историята на тангото има изписани няколко книги, много легенди и различни гледни точки.


Танго Етимология

Казват, че същността на нещата, се съдържа в името им. Затова, преди да проследим историята на тангото, ще се спрем за кратко върху самата дума - танго.
Макар и не доказани, има голям брой теории за това как думата се формира. Tанго е резултат от множество източници.

Най-широко разпространената теория за това как "танго" думата възниква е:
През 1542г. Аржентина е колонизирана от Испания. През следващите векове, милиони африкански роби са били внесени в страната, като повече от две трети от тях са от Източните и Екваториални региони на Африка, наричани Банту. Барабаненето е основата в музиката и танците, които произхождат от Банту - и до днес – и се нарича Candombé. Тези роби използвали думата „танго”, както за барабан, използван за Candombé, място на което се свири и танцува тази музика, както и за самите танци (В. Роси: Cosas De Negros, Буенос Айрес, 1926; и В. Вега: Danzas Y Canciones Argentinas, Буенос Айрес, 1936).

По-късно, в испанския език в Латинска Америка, думата „танго” постепенно започва да се прилага за танц на негрите - и в крайна сметка за съвременното танго.

Други обяснения за етимологичния корен на думата "танго" са:

* Дума от Африка означаваща затворено пространство или запазено място.
* Определяне на думата Tambo, използвана от търговците на роби за мястото, където са били държани робите.
* В книгата си "Танго: история на изкуството на любовта” Робърт Томпсън Фарис определя списък на производни на африканските думи, свързани с танго, в това число Танга (което означава, фестивал, или церемония по случай края на траур), tanga dungulu (на разходка или пaрадиране), tangala (вървя трудно или залитам), tangala-tangala (ходи като рак), tangama (скок) и taganana (разходка).
* Звукът на Candombé барабан.
* От африкански диалект, в който Tang означава да се докоснат, да се почувства или да сте близо до.
* От Латински – tangere, означаващ докосвам.
* Музикалния историк Карлос Вега пише, че танц, наречен танго е бил създаден през 18-ти век в Мексико, който се е танцувал поотделно, а не с партньор.
* Производна на името на Йоруба, бог на светкавиците и гръмотевиците, Shango, което щеше да звучи като "танго" в Куба.
* Производна на думата tangonette означаваща особена разновидност на кастанети, използвани в танците.


Еволюцията на тангото е схематично изобразена по-долу.




Раждането на Танго

Танго се ражда, като сложен комплекс от освободени роби, имигранти, социална сегрегация, бедност и расизъм. Основните влияния, водещи до създаването на танго, са следните:

Африканските роби и Candombé.

Буенос Айрес е бил основен център за робите от Африка, особено през 1800 г. - когато почти една четвърт от жителите на Буенос Айрес са чернокожи. За разлика от много други страни, на робите в Аржентина бяха разрешени някои ритуали - един от които е наречен Candombé (музика и танц). След като робството е отменено през 1853 г., Candombé продължава да процъфтява, прераствайки в милонга а после и в танго.


Пример за Candombe музика



Хабанера, Контраданца и Полка.

Друг танц пренесен в Буенос Айрес беше хабанера, през 1850-те години. Този танц произхожда от Хавана, Куба, и е получен от испанската contradanza. Той комбинира Африканско полюляване с нещо подобно на Европейския валс. Това продължило сливане с полка, играе ролята на основен стимул за произхода на тангото.

Gauchos

Гаучо, описва една груба личност, обикновено пътуващa самa или с жена - която има за багаж, само дрехите на гърба си и нож. Gauchos са неразривно свързани с природата и се считат за най-добрите „каубои” в Аржентина. Гаучосите провеждат редовно payadas, в която payadores (певци) се състезават чрез импровизации с китари. Виж – история на милонгата.



GAUCHO


Creoles


Думата креолски (Criollo на испански), описва работническата класа в Аржентина "старата генерация", често потомци на смесена раса с Испански и Африкански произход. Терминът е донякъде отрицателен, става въпрос за някой, който е живял толкова дълго в Аржентина, че се е превърнал в местен. Creoles има много силно влияние върху тангото - почти легендарно - дори репертоара на Карлос Гардел, който е бил известен като креолски провинциален музикант, включва Vals Criollo, cifra, Triunfo, cielito, zamba, milonga.

Гринговците

Гринговците са потомци на имигранти, предимно италианци, като Creoles, те често са бедни от работническата класа.

Compadres и Compadritos

През около 1880 г. аржентинското правителство разпределя голяма част от страната на Аристократи и европейски имигранти. В резултат на това много gauchos са били принудени да се преместят в най-бедните квартали на Буенос Айрес. Тези gauchos в крайна сметка стават известни като compadres и сompadritos. Тези compadres населяват селските райони, и често са работели в кланиците. Compadritos, са подобни на compadres, но живеят в покрайнините на града, а не в селските райони (arrabales - най-външните и бедни квартали на Буенос Айрес). И compadres и compadritos са мъже, скитащи по улиците на Буенос Айрес – считани за мачо, симпатични мошенници, често носещи ножове, избягващи работата и живеещи за жените и тангото.

Саймън Колиър, виден танго историк, ярко описва compadres в „The Popular Roots of Argentine Tango”, като:

„Свободният номадски свят на Gaucho повече или по-малко е изчезнал през 1880-те, но въпреки това compadre наследяват някои черти на Гаучосите: гордост, независимост, демонстративна мъжественост, склонност за уреждане на въпросите на честта с ножове. По-голямата част от тези compadres са били млади мъже от беден произход, които искат да им подражават и които са били известни като compadritos, улични бандити, добре описани в литературата и лесно разпознаваеми от съвременниците си по стандартното си облекло: мърлява шапка, свободно-незвързано коприно шалче, нож дискретно прибран в колана, обувки с висок ток."

През 1913г, танго, наречено „El Apache Argentino” описва compadritos като:

"Той е извън закона в Аржентина,
гордее се, че е престъпник.
Той, ще защитава до смърт
жената, която обича.

Безскрупулен и самонадеян,
той залага живота си,
когато конкурент се появи,
оправяйки се с ножа си."

(колко много, това прилича на нашите 1990-те години!)

Публичните домове

Има много източници, които твърдят, че танго произхожда и се танцува в публичните домове. Това разбира се е мит, и се разглежда подробно в статията за - Tанго в публичните домове! (очаквайте скоро).

Престъпниците

В самото си зараждане, Танго е бил танц на бедните, на по-низшата класа, на изгонените, а много от тях са били бандити и престъпници. Всъщност първите танго-песни са на Lunfardo, жаргонен език на престъпниците, който еволюира в Буенос Айрес.

Milonga

Mилонга е било (и още е) място, където хората танцуват прегърнати (в затворен хват). Това се е смятало за скандално и неприлично за по-висшите класове - тъй като по него време, само танци без физически контакт между танцьорите са се считатли за приемливи. В този момент, бандонеона влиза в историята или по-точно в танго, като успява да се впише много добре в характера му.

За много историци милонга се счита за предшественик на танго. Това е като градски народни танци, получени предимно от смесица на кубинския Habanera, на Мазурка, на Полка, бразилските Macumba и по-специално Candombé и Payada.

Най-ранните танга са предимно милонги, а не истински танга, с ансамбли състоящи се от бандонеон, флейта и китара. (забележете – все преносими музикални инструменти!)

За повече информация за Милонга –посете: Милонга - история, Милонга и Етикет в Милонгата

Quebrada

В края на 1880-те и началото на 1890-те, имаше един нов стил на танцуване в двойка наречен „Baile de Corte Y quebradas” включващ внезапно спиране наречено „Корте”. В Candombé мъжете и жените танцуваха отделно, докато в Quebrada те вече танцуваха заедно.

Саймън Колиър в книгата си „Корените на Танго” казва, че:

„Тангото ... е просто смесица от коренно различни и същевременно сходни елементи: внезапено и отсечено, кривенията от Candombé, стъпките на милонга и мазурка, адаптираният ритъм и мелодия на habanera. Европа, Америка и Африка, всички изпълнени в „arrabales” (предградията) на Буенос Айрес. По този начин тангото се ражда - от импровизация, от пробата и грешката, и от спонтанното и популярно творчество.

Ключов момент в Танго 

1890-те години представляват важен момент за танго – въведено е спирането на движението на кавалера, докато жената танцува в страни от него, вътрейки се в музика – става въпрос за създаването на тази най-красива, скандална и чувствена фигура – Очо (осем).

Това довежда и до прегръщането на телата, допира на лицата, и водещата роля на мъжа и следващата на жената.

И така, тангото е родено!


Танго Criollo

Танго Criollo или креолско танго, се появява за първи път около 1897г. и е било популярно до около 1910г. То е използвано за диференцирането на лиричното Испанско танго от Habanera. По-късно стиловете - Tango Orillero, Arrabalero и Canyengue развиват като производни на Tango Criollo, дължащо се на фините промени според който или когато тангото е било танцувано. В началото е изключително малко вероятно да е имало някаква голяма разлика между тези стилове, но въпреки това танго еволюира, така че разликите се появяват в техните интерпретации.

Tango Criollo еволюира повече от другите танци - валс, полка и хабанера - в танго. Голяма част от тази музика се свири от оркестър наричан Conjuntos, често състоящ се от цигулка, китара и флейта. Понякога с участието на арфа, кларинет или хармоника. През 10-те години на XX век е включено и пианото.

Понякога Tango Criollo се танцува между мъже, със съпровод от малък орган наречен organito.

Оригиналът на Tango Criollo има сравнително малък репертоар. Движенията са били ограничени до Caminata (ходене), Caminata cortada, refiloneo (ходене в страни), corrida o carrerita (подбягване), Vuelta (въртения), ocho para Adelante (Очо с кръстосване) и ocho para atrás (очо назад). Прекъсванията в движението са Corte (стоп), Parada (единия крак на партньора спира другия) и Quebrada (фигура в тангото).

Tango Orillero / Tango Arrabalero

Танго Orillero или Танго Arrabalero означават - Танго от покрайнините на града. Tango Orillero се характеризира с кратки и резки стъпки със силно изразени декорации.

Танго Orillero се танцува на сравнително големи пространства и не задължително да следва линията на танца. За това от социално-икономически причини, той е забранен на местата в които се практикува танго на закрито.

Танго Canyengue


Canyengue е сленг на дума означаваща "по-нисък клас". Това е още един специфичен стил на танго, който се е танцувал предимно на открито (разбирай не организирани събития – както е милонга).

Танго Liso

Името Tango Liso или обикновено танго, е въведено около 1910г. за описание на нов стил в тангото, който е прост и без сложни фигури. Това е бил най-популярният стил и танц по него време, с изключение на балните танци.

Танго де салон

Това е било името, дадено от системно танцуващите социално танго, от около 1910 г. нататък. Танго де салон достига в Париж около 1910 г. и получава пълно одобрение в цял свят през 1913 година. Характеристиките на Tango Orillero и специални декорации са били включени в Танго де Салон през 1940-те, особено в покрайнините на Буенос Айрес, където има повече място на дансинга. Някои от по-силно изразените движения на танго Orillero, по-късно са включени в танго за сцена – танго фантазия.


Първите документации на раждането на Tango

Първата известна документация за раждането на аржентинското танго е на 22-ри септември 1913 година във вестник от Буенос Айрес наречен „Crítica”, създаден само няколко дни по-рано. Един мъж под псевдонима Viejo Tanguero (преведено като Стар Taнгер) - който никога не е бил идентифициран – написва една статия, в която разказва как тангото е било създадено като пародия на танц, от млади cоmpadritos.

Той твърди, че през 1877 г. в Африканските Аржентинци от региона на Mondogo импровизират с нов танц, който те наричат ​​Танго. Този танц, който са танцували отделно (не в прегръдка), съдържа всички елементи на candombe. В статията се посочва, че compadritos посещавали Афро-Аржентинските танци, и видели candombe - танц, наричан от негрите танго. Соmpadritos харесват танца и го вземат в Corrales Viejos, който е южен (и престъпен) квартал в Буенос Айрес, в долнопробните барове и така тези палавници се вплитат в милонгата, която скоро започва да се танцува и в другите части на града.

Това се потвърждава и от книгата на Линч Вентура, който през 1883 г. пише, че милонга се танцува от compadritos, които са го създали като подигравка с танците на негрите.

Еефекта на имигрантите в Tango

Аржентинско танго е силно повлияно от много външни култури, и по-специално от:

* италианците: танцьори и инструменталисти, вкарват меланхолично-носталгичен аспект в тази музика.
* испанците: певци и танцьори, включително и от фламенко.
* евреите: цигулари, пиано, бандонеон, автори на текстове, диригенти, аранжори, композитори и певци.
* французите: в началото на новия век а и след това, много музиканти заминават за Париж. Докато свирят там, те въвеждат свои собствени композиции, като са били канени да записват музика и преподават танго в новооткрити студиа за танци и училища.

Първите Tango Композиции

Juan Pérez и Anselmo Rosendo Mendizabal, са танго композитори, с важен принос в историята на тангото.

Хуан Перес

На Хуан Перес е заслугата за създаването на първата известна танго песен „Dame La Lata”. Тя е написана през 1880-те, на Lunfardo. Заглавието се отнася до „калай”, който клиентите закупуват в денс клубовете, като след това го дават на жената с която са избрали да танцуват. Това представя правото им да танцуват.

Anselmo Rosendo Mendizabal

Anselmo Rosendo Mendizabal (1868-1913), пианист в Буенос Айрес, е композирал “Еl Entrerriano” на 25-ти Октомври 1897. Това е първото известно написано танго.


Еl Entrerriano

Първите танго записи

Първите записи на звука на танго, започват да се появяват в началото на 1900-те, с първото танго записано през 1905г. от Angel Villoldo. Песента е “El Choclo”, много популярна и лесно разпознаваемa мелодия и до днес.


“El Choclo” - Записа тук е от 1929 година.

Ансамбли и Orquestas Típicas

В началото танго се е свирело в трио и обикновено е съставено от следните инструменти:

* бандонеон
* флейта
* китара

След 1910 г. много ансамбли се променят в секстет:

* Два бандонеона
* Две цигулки
* Пиано
* контрабас

След 1913 г. тези sextets се разрастват:

* Два бандонеона
* Две цигулки
* Пиано
* флейта

Танго ансамблите са били наричани „criolla orquesta típica” (креолска традиционна група); в крайна сметка термина criolla отпада и ансамблите са били наричани просто orquestas típicas.

Първите звезди в танго

Първите танго звезди се появяват около 1910 година:

* Франциско Канаро (1884-1964) - цигулар
* Роберто Фирпо (1884-1969) - пианист
* Висенте Греко (1888-1924) - бандонеонист

Танго текстове

Най-ранните танга са импровизации и не са имали текстове. Структуриран текст започва да се появява след 1910 г., с Pascual Contursi,
смятан за най-значителен текстописец на танго. Неговата най-успешна песен е „Mi Noche Triste”. Тук тя е изпята от Карлос Гардел.


Mi Noche Triste

Танго текстове обикновено се придържат към темата за имигрантските борби, любовта (и загубата от нея), предателства и безнадеждност.

Карлос Гардел


Карлос Гардел - изисква специално внимание, тъй като той е смятан за най-видната фигура в тангото. С красив глас на баритон, той често е наричан "Кралят на тангото”.

В началото скромен (1910-те) местен певец в бар, Гардел става известен в световен мащаб. Репертоарът му съдържа креолска селска музика (cielito, estilo, Triunfo, cifra, milonga, zamba, vals), които са обичани в цяла Аржентина. Биографията на Карлос Гардел, ще намерите ТУК!

Приемането и отхвърлянето на Taнго

Поради различни причини, тангото е приемано или отхвърляно в своите ранни години:

* В Аржентина: въпреки, че тангото е било популярно за работническата класа, то яростно се опитвало да бъде прекратено от по-горните класи и дипломати.
* От църквата: тангото е било осъдено от повечето църкви (най-вече от Ватикана) и обявено за неморално.
* В Франция: прието е и получава широко разпространение в Париж, включително и във висшето общество. Жените в Париж считат тангото за много освобождаващо. Всъщност от 1911 г., тангото надминава валса, като предпочитан танц във Франция.
* САЩ: остро осъждано от християните.

Мъже танцуващи танго с мъже

Възможността да танцуват добре се разглежда като предимство за мъжете, а освен това в някои райони има значителен недостиг на жени. В резултат на това мъжете практикуват заедно, като по този начин усъвършенстват техника си. Заслужава да се отбележи, че през 1916 г. се забраняват танците между мъже в обществени зали.

Това е една доста популярна тема, която има интересна история с много преплетени в нея митове и легенди. Скоро, ще бъде публикувана статия за Мъже танцуват с Мъже.


Етапи в развитието на Танго

Старата гвардия - Guardia Vieja

Годините 1880-1920 формират първия период в тангото, наречен Guardia Vieja или Старата гвардия. Той е бил доминиран от цигулка, арфа, флейта и китара. Музикантите най-вече импровизирали и тангото е било танцувано, а не слушано.

Eduardo Archetti описа Старата гвардия така:

„Градския живот в Буенос Айрес бързо се трансформира през първите две десетилетия на ХХ век. Луксозни хотели, ресторанти, бистра, стотици кафенета, световно известни опери и театри са били построени от европейски архитекти. Това предизвика промени в използването на свободното време и създава нова среда извън стените на личния дом и живот. Появата на нови обществени места, създадоха условия за участие на обществеността и за забавления, като културния живот, спорта и сексуалното влечение доминират. Късно, в началото на ХХ век, кабарето става привилегировано публично място за танцуване, свирене и пеене.”


Eduardo Archetti пише за тангото в Париж по времето на Старата гвардия:

„Тангото, като танц пристигна в Париж около 1910 и беше определено като екзотичен заедно с  други музикални жанрове: тропическата кубинска музика, фламенко, руски и хавайски танци, а по-късно Северно Американски джаз. 1913 е годината, когато във Франция е можело да се почувства, че почти всичко е свързано с тангото: чай-танго, шампанско-танго, шоколад-танго, вечеря-танго и изложба-танго. Танго-цвета, наситено оранжево, е бил популярен при изработката на женските дрехи. Една популярна напитка, смесване на бира и гренадин, дори и днес е възможно да се намери в Париж е наречена Танго. Въздействието на танго върху женската рокля е особено важно: в танго коктейлните рокли са въведени едни от най-успешните нововъведения (става въпрос за промяна в корсета).”


Новата гвардия - Guardia Nueva

Новата гвардия или Guardia Nueva, дефинира периода на тангото след 1920 година. През това време са въведени пианото и бандонеона. Танго става по-фино изкуство, импровизацията (в музиката) е намалена и пътуващите оркестри започват да свирят в танцовите зали и кабарета. Все пак най-голямата трансформация е в текстовете на песни, като преобладават тези за любовта и моралните въпроси за него време. Тангото става явление в световен мащаб чрез медиите, филмите, радиото и многото записи направени през този период.

Eduardo Archetti пише за новия период:

„Новото танго, създадено след 1920 г. е наречено - Тango of - la Nueva Guardia или "новата гвардия" (или генерация). В повечето песни от този период и в новите оркестри, се дава повече свобода на солистите, драстично се намалява степента на импровизация и диригентите са по-загрижени за детайлите и нюансите в оркестрацията, отколкото към изпълнения на импровизирани сола. В този смисъл тангото еволюира в обратна посока на джаза. Най-важната промяна, обаче, може да се види в текстовете. Новите автори на танго разказват кратки, трогателни истории за героите и моралните дилеми пред които те са изправени. Те са са лесно разбираеми и се идентифицират с по-голяма и разнородна аудитория. (*допреди това текстовете са били предимно на Лунфардо, написани двусмислено и предимно за най-низшите прослойки).


Окестрите започват да свирят в танцовите зали и кабарета. Кабаретата в Буенос Айрес през 1920-те години като цяло са елегантни, но и тъмни и потайни. Те определено не са място за семейни развлечения. В танго текстовете, кабарето се явява ключово място за еротично привличане, мощен образ за контраста с дома, местния бар и Barrio (квартала). В тази обстановка всичко е различно, дрехите са градски, модерни, елегантни и изискани. Нито танцьорите, нито оркестрите или певците са използвали Гаучо дрехи, като те са били смятани за неподходящи. Танго вече не е селски танц а се превръща в един типичен градски начин на живот.

Глобализацията на тангото се осъществила през този период с помощта на съвременните технологии: радио, филми и записи. Някои от певците, като Карлос Гардел, стават известни по целия свят. Разказът, танца и музиката на тангото се превръщат в ключов елемент за създаването на "типичен" за Аржентина културен продукт.”


Златният век на тангото

Златният век на тангото започва с Хуан Д'Ариенцо и Родолфо Биаджи през 1935 г. Те правят музика с по-бърз ритъм, който танцьорите намират за неустоим, а тангото се връща в първоначалната си функция - музика за танци, а не за слушане. Някой консервативни танцьори са ужасени, но като цяло танго-общността го харесва. Новата музика се превъща в един от най-красивите танци за много двойки по цял свят.

По време на Златния век оркестрите прерастват в по-големи и по-сложни, с диригенти, композитори и аранжори. Певци, но вече обучени професионално, стават неразделна част от музиката.

Астор Пиацола и Tango Neuvo

Астор Пиацола (1921-1992) е танго композитор и бандонеонист. През 1950г. той предизвиква възмущение от смесицата на джаз ритми и класическа музика в тангото. Стилът става известен като танго нуево, и прави революция в тангото. Но забележете, има разлика когато говорим за танго-нуево в музиката и танго-нуево в танците! Повече информация, ще намерите в публикацията за Астор Пиацола и Танго Нуево.

След "Златния век" на тангото

1955 е годината на преврата в Аржентина. Свален от власт е Хуан Перон а новото правителство забранява тангото. Това консервативното правителство осъди и отхвърли танго, считайки го за развратно и принуждаващо жените да работят в бордеите. Тангото преминава в нелегалност в продължение на много години.

През 1983 г. режима на военната хунта в Аржентина пада и тангото излиза от нелегалност. Успешен хит става шоуто - Tango Argentino. Това предизвиква възраждането на тангото в Буенос Айрес и в целия свят.

Нео-Танго

Тангото еволюира през 2000 година - най-вече в САЩ и част от Европа, а не в Аржентина. Новото танго се танцува на музика, която не е традиционно танго, например, електронна музика. Тя съдържа много нови форми и стъпки, като по-широки стъпки, разделянето на кавалера и дамата и др. Повече информация в статията – Нео Танго.

Няма коментари: